Kort (geografi) - Samarkand

Samarkand
Samarkand (Samarqand Самарқанд; ; Самарканд) er den næststørste by i Usbekistan med indbyggere. Den er hovedstad i regionen af samme navn. Det er en af verdens ældste byer og den ældste i Centralasien. Byen havde sin storhedstid i middelalderen, hvor der var prægtige paladser og haver med træer langs brolagte gader og med et vandsystem, der forsynede næsten alle husene. Det var stedet, hvor handelskaravaner fra Indien, Persien og Kina mødtes.

I 2001 blev den føjet til UNESCOs Verdensarvsliste.

Byen hed på græsk Marakanda, efter Alexander den Store erobrede den i 329 f.Kr. Der er flere teorier om, hvordan Marakanda udviklede sig til Samarkanda / Samarkan. Efter den ene stammer navnet fra det gamle persiske Asmara, "sten", og sogdiske kand, "fort", "by".

 
Kort (geografi) - Samarkand
Land - Usbekistan
Usbekistans flag
Usbekistan (officielt: Republikken Usbekistan, Ўзбекистон Республикаси/ئوزبېكىستان رېسپۇبلىكەسى, ) er et land i Centralasien. Usbekistan grænser til Kasakhstan i nord, Turkmenistan og Afghanistan i syd samt Tadsjikistan og Kirgisistan i øst. Usbekistan har været en del af Sovjetunionen og erklærede sin uafhængighed 1. september 1991.

* Indbyggertal: 26.851.195 (2005).
Valuta / Sprog  
ISO Sprog
RU Russisk (Russian language)
TG Tadsjikisk (Tajik language)
UZ Usbekisk (Uzbek language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Afghanistan 
  •  Kasakhstan 
  •  Kirgisistan 
  •  Tadsjikistan 
  •  Turkmenistan